Werkgroep Kerkuilen
Regio Leiden-Leimuiden

 
 
   

Nieuwspagina 2010

 

De nieuwsbrief 2009 van de landelijke werkgroep is beschikbaar. Klik hier voor de brief in PDF-formaat of raadpleeg de pagina "brochures".

 

17 februari

Bij 2 locaties zijn nog kerkuilen gesignaleerd. Dit is verheugend nieuws omdat de afgelopen periode door de weersomstandigheden zeer moeilijk is geweest voor de uilen. Nu is het afwachten of het wederom tot broedgevallen komt.

 

13 maart 

Op uitnodiging van De Stichting Eendenkooi Warmond een bezoek gebracht aan deze bijna 400 jaar oude eendenkooi, om advies te geven over het plaatsen van nestkasten voor kerkuil en steenuil. Deze Stichting is de uitdaging aangaan om met enthousiaste vrijwilligers de eendenkooi een nieuw leven te geven. Het is fascinerend een plek te bezoeken die al eeuwen in gebruik is. Het is een enorme taak die deze mensen op zich hebben genomen en verdient alle steun van natuurliefhebbers. Er moet ontzettend veel werk worden verricht en het is hartverwarmend om te zien wat al tot stand is gebracht. Het is zeer de moeite waard om de site van deze Stichting te bezoeken op: http://www.eendenkooiwarmond.nl

 

19 april

Voor degene die nog nooit een kerkuil hebben waargenomen: een tip. Ik verbleef in april in het gezellige hotel "De Hoofdige Boer" in Almen (Gelderland). Tegenover het hotel staat een kerkje waar kerkuilen verblijven. Het hotel beschikt over een kamer die uitkijkt op een vliegopening van de zolder van het kerkje. Na het invallen van de duistenis vanuit de onze donkere kamer gewacht op wat komen ging. Na een half uurtje wachten was het zover, de uilen vlogen af en aan. Een schitterende ervaring deze prachtige vogels zo dichtbij te observeren. Onderstaand een foto van de natuurfotograaf Michiel Schaap genomen vanuit dezelfde kamer. 

 

 

 

7 juli

Een bezoek gebracht aan de locatie in Woubrugge, waar de laatste jaren jonge kerkuilen zijn uitgevlogen. De laatste weken was er minder activiteit van kerkuilen dan voorheen. Bij controle van de nestkast vonden we 5 eieren. De nestkasthouders gaven aan dat er recentelijk slechts 1 uil was waargenomen.Vermoedelijk is één van de oudervogels gesneuveld. Een zeer trieste constatering, die nog maar eens aangeeft hoe kwestbaar deze schittterende vogels zijn.

 

8 september

Mail ontvangen van Marc Floris: "zojuist waargenomen in Leidschenveen, Vinexwijk bij het Prins Clausplein te Den Haag. Locatie: op de schutting in onze achtertuin (helaas wel met tegenlicht). Hij bleef 10 minuten zitten en voerde een beweeglijke show op, met veel nekgedraai en geswing".

Nadere informatie leerde dat de uil licht van kleur was, dus wellicht een kerkuil. Onderstaand de foto die Marc gemaakt heeft. Een uitzonderlijke waarneming vooral gezien de locatie.

 

 

 
   
 

 
 

 
 

 Historie:

 Nieuws 2011

 Nieuws 2012